czwartek, 26 lipca 2012

Do makaronu, kanapek, warzyw - domowy sos pesto w pięć minut. 625kcal/100g



Dzisiaj propozycja na danie z makaronem, ale nie tylko. Domowe pesto smakuje równie rewelacyjnie z ciemnym pieczywem, lub jako dodatek do warzyw.

Z podanych składników wychodzi około 110g pesto, nie jest to dużo, więc jeżeli ktoś planuje zjeść więcej, to lepiej zrobić z podwójnej ilości składników. Mi taka ilość wystarcza na kilka dni, przechowuję w szklance przykrytej folią aluminiową, bo nie mam odpowiedniego, małego słoiczka, nie psuje się przez te kilka dni, osobiście uważam, że dzień po przyrządzeniu smakuje lepiej niż zaraz po zmiksowaniu.
625 kcal to niby dużo, ale naprawdę, pesto ma wyrazisty smak i nie trzeba dodawać go wiele, a jedynym "grzesznym" składnikiem jest parmezan, ale od czasu do czasu... :)

Składniki na około 110g pesto (625kcal/100g):



  • 1 doniczka bazylii
  • 40g orzeszków piniowych
  • 20g parmezanu startego
  • 50g oliwy z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku

  1. Wszystkie składnik (oprócz oliwy) miksujemy przy pomocy blendera.
  2. Dalej miksując dolewamy oliwę, odrobinkę zostawiamy.
  3. Gotowe pesto przekładamy do naczynia, w którym będziemy je przechowywać i zalewamy z wierzchu resztą oliwy. Zalane oliwą pesto w zakręconym słoiczku można przechowywać dłużej.

Propozycja podania: 100g makaronu razowego orkiszowego spaghetti + 20-25g pesto + 20g sera w stylu feta (Apetina light) + jeden pomidor bez skórki, pokrojony w księżyce. Taka porcja, to około 500kcal.


Inna propozycja podania: kromka chleba razowego żytniego + 15g pesto + 25g pomidora (210kcal)





Smacznego!




 Kuchnia Bardzo Włoska 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz