Placki, pancakes i podobne - chyba zawsze wychodziły mi najlepiej i przy nich zawsze najwięcej kombinuję. Raz serek wiejski, raz grecki jogurt, raz mąka, raz otręby, bywała nawet papka z banana :)
Ostatnio stałam się (wreszcie!) szczęśliwą posiadaczką elektrycznego młynka do kawy, który otworzył przede mną drzwi :)) do kolejnych kombinacji.
Początkowo postawiłam na mąkę z otrębów żytnich, ale podobnie jak zwykła mąka żytnia razowa, są nieco gorzkie. Nadają się raczej tylko do wymieszania z delikatniejszą mąką.
Ponieważ trafiły mi się niskokaloryczne otręby owsiane, to postanowiłam wypróbować "jasne" pancakes. Wyszły po prostu genialne i obawiam się, że będę je teraz jeść codziennie przez jakiś tydzień - dwa (tak samo było z czekoladowym, owsianym omletem, kiedy go "odkryłam").
Wyszły delikatne, puszyste, sycące... Mniam!
W dodatku jeden pancake ma tylko 50kcal. Nie ufam do końca producentowi, bo kaloryczność tych otrębów jest prawie trzy razy niższa niż wszystkich innych, jakie miałam do tej pory, ale mimo wszystko, nawet gdyby jeden placek miał te 150kcal i tak bym sobie ich nie odmówiła. Jednak świadomość, że jem praktycznie "nic" a jest takie pyszne, jest przyjemna, nawet jeżeli złudna :)
Składniki na trzy spore pancakes (jak na zdjęciu): 150kcal całość. Z moimi dodatkami 273kcal/porcja
- 50g otrębów owsianych
- 2 białka
- 100g gęstego jogurtu 0% (u mnie Bakoma)
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropelek Stevii (lub coś innego do posłodzenia)
Dodatki:
- 50g borówek
- 125g kiwi (jedno obrane)
- łyżka syropu klonowego
- Otręby mielimy na mąkę.
- Białka ubijamy.
- Mieszamy wszystkie składniki (oprócz dodatków oczywiście)
- Pieczemy na średnim/małym ogniu, bez tłuszczu, na patelni teflonowej. Piekę po jednym pancake, gdyż sporo rosną na patelni i dwa z całą pewnością by się złączyły. U mnie jeden placuszek to 2 łyżki masy.
zakochalam sie w tym przepisie! ^^
OdpowiedzUsuńPysznosci. pamiętaj o zabawie na http://magicznykociolek.blox.pl/2012/08/Nalesniki-z-dzemem-i-czekolada.html
OdpowiedzUsuńPrzy następnym wpisie będę pamiętać :)
UsuńO, świetny przepis :) Zapisuję, koniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńNormalnie niebo w gębie - przepyszne ummmm :))))
OdpowiedzUsuńA co to za otręby?
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają pysznie! :)
Nie mam ich teraz, ale znalazłam je w osiedlowym sklepie, więc jak kupię, to dam znać co to za firma :)
Usuńnajlepsze jakie jadłaś, i najelpsze jakie widziałam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Chyba będę musiała wypróbować Twój przepis ! - brzmi i wygląda przepysznie !!! :)
OdpowiedzUsuńOstrzegam, że wszystkie jogurty i produkty z Bakomy są z żelatyną wieprzową.
OdpowiedzUsuńAle pancakesy wyglądają świetnie. ;)
O kurcze, to będę musiała zrezygnować. I tak miałam to w planach, bo jest z cukrem. Dziękuję za informację!
UsuńPrzepis zachąca, świetne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńA jak mam zmielone otręby to moge je dac w całości ?
OdpowiedzUsuńŻeby były idealne, to muszą być zmielone na mąkę. Zanim kupiłam młynek, to używałam niezmielonych i placuszki też wychodzą, ale to nie jest "to" :)
Usuńzaraz, zaraz, a otręby owsiane nie mają ok 350 kcal na 100 g? z tego by wynikało, że z samych otrębów uzyskujemy 175 kcal, a przecież jeszcze reszta składników. Jak więc Pani obliczyła te 150 kcal?
OdpowiedzUsuńclick for source Dolabuy Loewe go to this website Celine Dolabuy index https://www.dolabuy.su
OdpowiedzUsuń