poniedziałek, 30 lipca 2012

Tarta z owocami na cieście owsianym 250kcal/porcja



Inspirowane tym przepisem, ale zupełnie nie spasowały mi proporcje, a ciasto wyszło mi jakiejś innej konsystencji, więc spontanicznie postanowiłam zrobić tartę z bezą. U mnie wyszło 8 porcji. Całość 2000kcal, ale zapewniam, że taka 1/8 jest bardzo syta i bardzo słodka, więc zaspokoi chęć na słodycze i przy okazji głód :)


Składniki na jedną sporą tartę (26cm średnicy):


Ciasto:
  • 125g płatków owsianych (szklanka)
  • 240g płatków owsianych błyskawicznych
  • 80ml soku jabłkowego bez cukru (tak 1/3 szklanki) 
  • około 150ml wody (najpierw lepiej dolać mniej i ewentualnie dodać jak ciasto będzie suche) 
  • duża łyżka miodu (około 30g)

Farsz:
  • 90g borówek
  • 80g malin
  • dwie łyżki miodu 

Beza:
  • 3 białka
  • 20g ksylitolu

  1. Płatki błyskawiczne miksujemy na mąkę i mieszamy z resztą składników na ciasto, aż nie wyjdzie nam dająca się ugniatać, spoista kula 
  2. Składniki na farsz przekładamy do niewielkiego garnuszka i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa nie zgęstnieje i nie wyparuje większość wody
  3. Białka ubijamy na sztywno z ksylitolem.
  4. Formę do tarty (u mnie silikonowa, inne trzeba czymś podsypać lub wysmarować) wyklejamy ciastem po brzegi, na to nakładamy masę owocową i na samym końcu smarujemy bezą.
  5. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekłam w trybie "góra+dół".
  6. Tarta jest najlepsza następnego dnia.

Smacznego!






   Jagody 2012

5 komentarzy:

  1. zapisuje przepis i w koncu musze zrobic tarte!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda, lubię ciasta z dodatkiem płatków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna, i jeszcze niskokaloryczna? Zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie. A tarta chodzi już za mną jakiś czas... :)

    OdpowiedzUsuń