Inspirowane tym przepisem, ale zupełnie nie spasowały mi proporcje, a ciasto wyszło mi jakiejś innej konsystencji, więc spontanicznie postanowiłam zrobić tartę z bezą. U mnie wyszło 8 porcji. Całość 2000kcal, ale zapewniam, że taka 1/8 jest bardzo syta i bardzo słodka, więc zaspokoi chęć na słodycze i przy okazji głód :)
Składniki na jedną sporą tartę (26cm średnicy):
Ciasto:
- 125g płatków owsianych (szklanka)
- 240g płatków owsianych błyskawicznych
- 80ml soku jabłkowego bez cukru (tak 1/3 szklanki)
- około 150ml wody (najpierw lepiej dolać mniej i ewentualnie dodać jak ciasto będzie suche)
- duża łyżka miodu (około 30g)
- 90g borówek
- 80g malin
- dwie łyżki miodu
Beza:
- 3 białka
- 20g ksylitolu
- Płatki błyskawiczne miksujemy na mąkę i mieszamy z resztą składników na ciasto, aż nie wyjdzie nam dająca się ugniatać, spoista kula
- Składniki na farsz przekładamy do niewielkiego garnuszka i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa nie zgęstnieje i nie wyparuje większość wody
- Białka ubijamy na sztywno z ksylitolem.
- Formę do tarty (u mnie silikonowa, inne trzeba czymś podsypać lub wysmarować) wyklejamy ciastem po brzegi, na to nakładamy masę owocową i na samym końcu smarujemy bezą.
- Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekłam w trybie "góra+dół".
- Tarta jest najlepsza następnego dnia.
zapisuje przepis i w koncu musze zrobic tarte!:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, lubię ciasta z dodatkiem płatków :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna, i jeszcze niskokaloryczna? Zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. A tarta chodzi już za mną jakiś czas... :)
OdpowiedzUsuńjest bjutiful
OdpowiedzUsuń