No to kolejny przepis do akcji bez mąki, który powstał jako inspiracja innym właśnie z tej akcji, przerobiłam go tylko na wersję light. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kulinarne ekscesy
Wyszło rewelacyjnie, tylko ja mam formę do tarty znowu za dużą i nie ma brzegów.... Mimo wszystko, super! :)
Składniki na jedno quiche (1044kcal):
Spód (338kcal):
- 325g kalafiora (połowa średniego) przygotowanie dania trochę trwa, więc ja ugotowałam całego kalafiora, a połowę, która była "niepotrzebna" zjadłam w międzyczasie ;)
- 1 jajko
- 30g orzeszków ziemnych niesolonych
- sól czosnkowa, oregano
- Miksujemy wszystkie składniki, ja użyłam blendera ręcznego, ale orzechy mielimy ostrożnie, bo chcą fruwać po całej kuchni :)
- Wylewamy na formę do tarty i rozprowadzamy, ciasto jest rzadkie, nie ma się co martwić (u mnie silikonowa 27cm, jednak trochę za duża, polecam tak z 21cm)
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach (u mnie góra+dół)
- Wyjmujemy z piekarnika, ale go nie wyłączamy
Farsz (706kcal):
- 200g fety light (u mnie całe opakowanie Fellada light)
- 3 jajka
- 2 białka (miały być 3 białka i 2 jajka, ale jedno żółtko wpadło przypadkiem :))
- 150g szpinaku świeżego
- 80g papryki zielonej
- 70g papryki czerwonej
- 85g pomidora (u mnie jeden mały)
- 5 listków świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- przyprawy: oregano, papryka słodka, szczypta pieprzu
- Fetę, jajka, białka, przyprawy i bazylię miksujemy
- Szpinak podduszamy z czonskiem, aż liście zmiękną
- Na podpieczony, wyjęty z piekarnika spód nakładamy szpinak, następnie warzywa (tak naprawdę mogą być dowolne)
- Zalewamy całość masą jajeczną, ja na sam koniec położyłam jeszcze pomidora
- Pieczemy jeszcze przez jakieś 45minut
W niedalekiej przyszłości chcę rozszerzyć ten przepis o otręby, zobaczymy co wyjdzie. Póki co ciasto z "samego" kalafiora nie wychodzi kruche. Ale popracuję nad tym! :) Tak czy inaczej, nie ma problemu z przełożeniem jednej porcji na talerz, je się fajnie, nic się nie rozpada.
Smacznego!
Słyszałam o pizzy na cieście z kalafiora to też fajna propozycja
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, nigdy nie jadłam czegoś takiego.
OdpowiedzUsuńlubię to jak piszesz ;)
OdpowiedzUsuńA potrawa oczywiście świetna!
quiche ziomus;d
OdpowiedzUsuńAwesome article.
OdpowiedzUsuńVisit my homepage ... งานออนไลน์
a można zrobić bez ciasta, sam farsz zapiec ???
OdpowiedzUsuń