No to kolejny przepis do akcji bez mąki, który powstał jako inspiracja innym właśnie z tej akcji, przerobiłam go tylko na wersję light. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kulinarne ekscesy
Wyszło rewelacyjnie, tylko ja mam formę do tarty znowu za dużą i nie ma brzegów.... Mimo wszystko, super! :)
Składniki na jedno quiche (1044kcal):
Spód (338kcal):
- 325g kalafiora (połowa średniego) przygotowanie dania trochę trwa, więc ja ugotowałam całego kalafiora, a połowę, która była "niepotrzebna" zjadłam w międzyczasie ;)
- 1 jajko
- 30g orzeszków ziemnych niesolonych
- sól czosnkowa, oregano
- Miksujemy wszystkie składniki, ja użyłam blendera ręcznego, ale orzechy mielimy ostrożnie, bo chcą fruwać po całej kuchni :)
- Wylewamy na formę do tarty i rozprowadzamy, ciasto jest rzadkie, nie ma się co martwić (u mnie silikonowa 27cm, jednak trochę za duża, polecam tak z 21cm)
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach (u mnie góra+dół)
- Wyjmujemy z piekarnika, ale go nie wyłączamy
Farsz (706kcal):
- 200g fety light (u mnie całe opakowanie Fellada light)
- 3 jajka
- 2 białka (miały być 3 białka i 2 jajka, ale jedno żółtko wpadło przypadkiem :))
- 150g szpinaku świeżego
- 80g papryki zielonej
- 70g papryki czerwonej
- 85g pomidora (u mnie jeden mały)
- 5 listków świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- przyprawy: oregano, papryka słodka, szczypta pieprzu
- Fetę, jajka, białka, przyprawy i bazylię miksujemy
- Szpinak podduszamy z czonskiem, aż liście zmiękną
- Na podpieczony, wyjęty z piekarnika spód nakładamy szpinak, następnie warzywa (tak naprawdę mogą być dowolne)
- Zalewamy całość masą jajeczną, ja na sam koniec położyłam jeszcze pomidora
- Pieczemy jeszcze przez jakieś 45minut
W niedalekiej przyszłości chcę rozszerzyć ten przepis o otręby, zobaczymy co wyjdzie. Póki co ciasto z "samego" kalafiora nie wychodzi kruche. Ale popracuję nad tym! :) Tak czy inaczej, nie ma problemu z przełożeniem jednej porcji na talerz, je się fajnie, nic się nie rozpada.
Smacznego!
Słyszałam o pizzy na cieście z kalafiora to też fajna propozycja
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, nigdy nie jadłam czegoś takiego.
OdpowiedzUsuńlubię to jak piszesz ;)
OdpowiedzUsuńA potrawa oczywiście świetna!
quiche ziomus;d
OdpowiedzUsuńAwesome article.
OdpowiedzUsuńVisit my homepage ... งานออนไลน์
a można zrobić bez ciasta, sam farsz zapiec ???
OdpowiedzUsuńwxd821gs
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet