sobota, 16 czerwca 2012

Owsiany omlet z truskawkami 200kcal



Dzisiejsze śniadanie również było pod znakiem pustej lodówki, na małe zakupy wybiorę się dopiero za chwilę, żeby zjeść coś na obiad. Niestety nauka nie pozwala na szaleństwo po dużych sklepach spożywczych, ale wybiorę sobie jakieś przepisy na dziś i na jutro i zaopatrzę się chociaż "doraźnie".

Na śniadanko zaserwowałam sobie dietetyczny omlet z białek i płatków owsianych, z moimi ukochanymi truskawkami.

Składniki na jeden omlet z moimi dodatkami (200kcal):

  • 2 białka
  • 30g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g truskawek 
  • syrop klonowy (lub syrop z agawy)
  • aromat waniliowy
  • przyprawy wedle smaku, u mnie: cynamon, imbir, czekolada w młynku
1. Płatki zalewamy wrzątkiem w kubeczku, nie dajemy dużo wody, tak tylko do linii płatków i odstawiamy na około 5-7 minut
2. Białka ubijamy lekko
4. Płatki dodajemy do białek, dosypujemy proszek do pieczenia, mieszamy
5. Wylewamy wszystko na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, średni ogień
6. Kiedy białko już się trochę zetnie, posypujemy cynamonem i dodajemy dosłownie szczyptę imbiru
7. Gotowy omlet już na talerzu posypujemy odrobiną czekolady w młynku, polewamy niewielką ilością syropu klonowego i układamy truskawki

Smacznego!

Sam omlet ma tylko 146 kcal, gdyby ktoś chciał go jeść bez dodatków, lub wybrać swoje.


7 komentarzy: