wtorek, 26 czerwca 2012

Tarta ze szpinakiem BEZ MĄKI 162kcal/porcja



Od dawna chodziła za mną tarta. O tym, że tartę można zrobić bez mąki, dowiedziałam się dość niedawno, a dzisiaj wypróbowałam i się zakochałam... :)

Składniki na jedną tartę - 650kcal (162kcal porcja, czyli 1/4 całości):

  • puszka białej fasoli (200g bez zalewy)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów pszennych (11g)
  • 2 łyżki otrębów owsianych (23g)
  • 1 łyżeczka lnu mielonego (4g)
  • 1 łyżka oliwy extra virgin (7g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • paczka szpinaku mrożonego (450g) (świeży szpinak około 250g)
  • 60g (mniej więcej 1/2 "kulki" Zott) startej mozzarelli light (dla liczących kalorie: ser z całego dania ma u mnie 100kcal, jeżeli zdecydujecie się na inny ser, to trzeba sobie przeliczyć)
  • 3 plastry papryki (u mnie 60g ~ 19kcal), opcjonalna, ja dodałam, żeby trochę "ożywić" smak szpinaku, wbrew pozorom bardzo pasuje.

0. Jeżeli mamy szpinak Hortex w "desce" (nie wiem jak to określić inaczej) to wyjmujemy go na samym początku, żeby trochę zmiękł i potem dało się to jakoś przełożyć na patelnię. Nie wiem kto wymyślił ten szpinak w takiej formie, którym zwykle jak się spieszę, muszę walić z całej siły o blat w celu pokruszenia przed umieszczeniem na patelni...
1. Fasolę płuczemy, odcedzamy i przekładamy do miski, do której wbijamy jajo. Blendujemy lub ugniatamy dokładnie narzędziem do robienia puree/widelcem.
2. Do masy dodajemy otręby, len, oliwę, proszek do pieczenia i porządnie mieszamy (lub wyrabiamy w robocie kuchennym), odstawiamy do lodówki na 30min
3. W tym czasie na patelni podduszamy szpinak, pod koniec duszenia dodajemy sól, pieprz i czosnek w wybranej formie, u mnie była to kostka czosnkowa Knorr, a soli użyłam czosnkowej (uwielbiam czosnek :)
4. Szpinak odstawiamy nieprzykryty, żeby odparowała woda.
5. Smarujemy naczynie do tarty (ja używam silikonowych, więc nie smaruję) odrobiną oliwy i posypujemy lnem, następnie wyklejamy formę naszym ciastem (ważne, aby podczas wyklejania mieć cały czas mokre ręce, gdyż ciasto się klei). 
6. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wkładamy tartę i pieczemy przez około 20minut, aż się nie zarumieni. Potem wyjmujemy, nakładamy szpinak i ser, zapiekamy jeszcze chwilę do roztopienia sera (oczywiście w momencie dokładania składników nie wyłączamy piekarnika!)


Tartę najlepiej pokroić jeszcze w formie, wtedy bez najmniejszego problemu kawałki dają się wyjąć bez łamania czy kruszenia w niewłaściwych miejscach (ciasto wychodzi kruchutkie i delikatne).
Jeżeli używacie formy silikonowej, to można pokroić plastikowym/drewnianym, płaskim narzędziem, u mnie to była łopatka. Najlepiej z jedzeniem odczekać parę minut od wyjęcia z piekarnika, do ostygnięcia (prosto z piekarnika może być za miękka na środku)


Pełnia smaku jest z robionym z jogurtu 0% domowym sosem czosnkowym :) (jogurt+ ząbek czosnku+sól ziołowa+pieprz, wszystko na oko i zawsze wychodzi :)



Smacznego!







Przy okazji tego wpisu, chciałabym zaprosić wszystkich do mojej akcji - wypieki bez mąki :) Start już 29.06

Wypieki bez mąki


7 komentarzy:

  1. Świetna tarta, nie dość że z moim ulubionym szpinakiem to jeszcze bez mąki ;) można się zajadać bez wyrzutów ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dziś :) Dziękuję Ci bardzo za ten przepis :) Świetnie zastępuje normalną tartę :) Zamiast białej fasoli użyłam czerwonej (taką miałam), a z otrębów dodałam tylko żytnie (tylko takie miałam ;) ) Udało się, było smacznie, choć upierdliwe było wylepianie ciastem, pewnie dlatego, że foremkę miałam wyłożoną papierem, który przesuwał się wraz z każdym ruchem palcem ;)

    OdpowiedzUsuń