Dzisiaj propozycja na lunch, obiad lub nawet przekąskę "imprezową" w zależności od tego, jak i z czym zdecydujemy się podać.
Wegańskie roladki z bakłażana, z wegańskim serem w stylu mozzarelli.
Składniki na 6 sztuk (63kcal/szt.):
- bakłażan 300g (najdorodniejsze 6 plastrów z półkilowego bakłażana)
- ser Cheezly Mozzarella Style 115g (całe opakowanie ma 190g)
- papryka w proszku
1. Bakłażana kroimy w średniej grubości plastry, tak żeby było łatwo zwijać, ale żeby nam się nie rozrywał.
2. Układamy plastry na talerzu, desce do krojenia i posypujemy dość obficie solą, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na dłuższą chwilę (u mnie to była jakaś godzinka); plastry mają leżeć do momentu, aż się nie "spocą", czyli nie pojawią się na nich kropelki, w ten sposób pozbywamy się z bakłażana goryczki.
3. Bakłażany płuczemy, wycieramy ręcznikami papierowymi, żeby pozbyć się nadmiaru soli i wody.
4. Oddzielamy sześć największych, najładniejszych plastrów
5. W małej miseczce ugniatamy widelcem ser wegański, aż powstanie taka konsystencja na styl serków do smarowania chleba, dodajemy paprykę w proszku i mieszamy
6. Sześć wybranych plastrów smarujemy serem z papryką, tak jakbyśmy chcieli posmarować kromkę chleba.
7. Posmarowane plastry zawijamy w roladki, można przebić wykałaczką, ale ser powinien momentalnie wszystko skleić i nie będzie problemu z rozpadaniem się roladek.
8. Roladki grillujemy, aż się ładnie zarumienią. Nadmiar sera może trochę wypływać, ale sytuację da się opanować i nic nie marnować :) Można próbować również upiec je na patelni zwykłej, grillowej, lub w piekarniku.
Gotowe! :)
Z roladek pozostało jeszcze kilka plastrów bakłażana, dlatego postanowiłam je również wrzucić na grilla (alternatywnie patelnia/piekarnik) i dodać do sałatki, która stworzyła drugą połówkę mojego lunchu.
Składniki na sałatkę - duża miska, dla mnie 4 porcje (jedna porcja 53kcal):
- reszta bakłażana z grilla (200g)
- kapusta pekińska, posiekana (380g)
- papryka czerwona 140g (jedna średnia sztuka)
- papryka żółta 140g (jedna średnia sztuka)
- pomidory 300g (dwie średnie/niewielkie sztuki)
- bazylia (w postaci jaką kto lubi, ja siekam kilka świeżych listków)
- Aceto Balsamico di Modena
Przy okazji tego postu, muszę dokonać mini-recenzji.
Jestem po prostu zachwycona serem Cheezly Mozzarella Style. Nigdy w życiu nie próbowałam wcześniej wegańskiego sera. Zwykłą mozzarellę uwielbiam, ale Cheezly smakuje zupełnie inaczej, powoli dochodzę do wniosku, że lepiej!
O tym, że serek taki można w ogóle dostać dowiedziałam się dzięki facebookowi sklepu Melasa
Ekipa sklepu jest przemiła, a do tego na bieżąco informuje o nowych produktach i umożliwia ich rezerwację. W ten sposób "zaklepałam" dla siebie serki wegańskie i zakochałam się od pierwszego kęsa :) Spodziewajcie się w przyszłości większej ilości wegańskich przepisów, właśnie dzięki Melasie.
toms shoes
OdpowiedzUsuńcoach outlet store online
ugg outlet
hollister kids
michael kors outlet
true religion outlet
gucci outlet
true religion
kate spade
cheap oakley sunglasses
louis vuitton handbags
cheap jerseys
air jordan retro
nike air max
cheap jordans
michael kors handbags
tods outlet
cheap oakleys
kobe shoes 11
coach outlet store online
christian louboutin
gucci outlet
hollister clothing
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
nike free run
coach outlet
toms shoes
marc jacobs
oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
coach factory outlet
nfl jerseys wholesale
nike air max
nike roshe run
replica watches for sale
kevin durant shoes
louis vuitton outlet
michael kors purses
20164.28wengdongdong