Na samym wstępie przepraszam za jakość zdjęć, ale do 22.06 jestem bez aparatu.
Składniki na 5 sztuk (1szt/15 kcal):
- 1 białko
- soczewica puszka (240g bez zalewy)
- otręby pszenne prażone 10g
- czosnek (u mnie tym razem w kostce knorr, odrobina papryki słodkiej w proszku, sól ziołowa (pasuje również cebulka)
1. Białko ubijamy, nie musi być sztywna piana
2. Soczewicę opłukujemy z zalewy, odcedzamy, wsypujemy do miksera lub do miski i zgniatamy/miksujemy na dość jednolitą masę
3. Do białka dodajemy soczewicę, otręby i przyprawy, mieszamy dokładnie składniki.
4. W rękach formujemy z masy małe kotleciki, u mnie 5 sztuk i pieczemy na grillu lub patelni bez tłuszczu (nieduży ogień, żeby doszły w środku i się nie przypaliły, ale łatwo je przypalić nie jest, można dać im spokojnie poleżeć). Gotowe są wtedy, kiedy z zewnątrz są już dość suche i miejscami trochę pękają. W środku się nie wysuszają.
Do kotlecików zrobiłam sobie na grillu, bez przypraw 120g pieczarek, oraz sos (przecier pomidorowy 110g+bazylia+oregano+odrobina oliwy z oliwek).
Do tego 200g ugotowanej fasolki szparagowej delikatnie posolonej
Porcja 3 kotleciki + moje dodatki = 143kcal. To się nazywa dietetyczny obiad! A najadłam się tak, że dwa pozostałe kotleciki muszą poczekać na swoją kolej później, zjem je bez niczego, są pyszne :)
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie, kolejne zdrowe danie z grilla!
OdpowiedzUsuńdzisiaj robię na obiad :) dzięki!
OdpowiedzUsuńcos te kalorie nie pasuje , sama soczewica ma w najlepszym razie okolo 300kcal, nie ma bata zeby wyszlo po 15 kcal na stuke
OdpowiedzUsuń